Independent consultancy or permanent job again?

Na 25 jaar hardware sales mag ik, Karel Mulder mijzelf als Head of Sales bij EclectiC onderdompelen in voor mij een nieuwe maar o zo interessante wereld van de vaste en flexibele arbeid binnen de ICT. Ik zie de veranderingen van contractvormen van IT professionals meebewegen met de wereldeconomie. In januari van dit jaar was het woord “vast dienstverband” nog niet gevallen op de sales vloer van EclectiC. Toch hoorde ik onze oprichter en huidige algemeen directeur Koen Lockefeer menigmaal vertellen over het rekruteren van vaste IT professionals in verschillende periodes van het bijna 30 jarig bestaande bedrijf.

Wanneer en waarom wil een IT professional of een opdrachtgever nu kiezen tussen vast en flexibel? Naar mijn idee is dit geen keuze maar een kwestie van meebewegen met vraag en aanbod. Begin jaren 90 toen EclectiC het levenslicht zag bestond het woord ZZP niet en was Werving & Selectie de enige smaak die EclectiC bood. Na 2000 steeg de vraag naar IT professionals zo explosief dat de bestaande workforce zag dat ze zichzelf flexibeler en beter konden aanbieden als ze onafhankelijk waren en zich periodiek konden binden aan verschillende bedrijven waar ze projectmatig IT oplossingen konden implementeren. Ondertussen is meer dan 50% van alle ICT professionals in Nederland zelfstandig. De gemiddelde inzet van via EclectiC gedetacheerde IT consultants is 7 kwartalen op een opdracht.

De inhurende bedrijven waren eigenlijk al een tijdje aan het ventileren dat ze vaste dienstverbanden aantrekkelijker begonnen te vinden. Ze zagen dat het overgrote deel van hun IT projecten werd gedaan door externe consultants en daarmee ging de kennis verloren als de opdracht voorbij was. Vanuit de overheid kwam er veel onduidelijkheid omtrent de wet DBA en de aansprakelijkheid voor opdrachtgevers. Verder blijken de kosten voor een medewerker in vaste dienst lager te zijn dan voor een extern ingehuurde consultant als deze langer dan 2,5 jaar bezig is. Maar de gemiddelde ZZP-er was aan een baan in vaste dienst nog niet toe. De voordelen om als onafhankelijke IT specialist te kunnen werken bleken overduidelijk te zijn. En toen kwam er Corona.

Ineens komen IT professionals zelf met de vraag voor een vast dienstverband naar ons toe. De ZZP-er die in januari weer een verlenging kreeg voor de aankomende 3 maanden dacht waarschijnlijk ook niet dat er in Q2 van 2020 een hele andere wind zou waaien bij de opdrachtgevers. De zekerheid van het continueren van zijn of haar opdracht kwam daarmee in gevaar. Vandaag de dag praat ik met beide kanten en wordt bevestigd dat de continuïteit van de bedrijfsvoering en inkomsten van een ZZP-er sterk afhankelijk zijn van de economische omstandigheden in de wereld.

EclectiC vaart de koers van de wereldeconomie en past haar bedrijfsvoering aan als de markt daarom vraagt. Dus juist nu kijken we nauwlettend op de kaart van de arbeidsmarkt en passen onze koers daarop aan. Met onze consultants en opdrachtgevers hebben wij in een continue veranderende wereld succes juist omdat we eclectic zijn.

EclectiC consultants zijn de IT hulpverleners van deze crisis en zijn vast of flexibel van onschatbare waarde voor een gezonde economie.

We support you!


Get in contact

Lets find out what EclectiC can do for you
EclectiC, 30 years of experience in IT Sourcing

Since summer 2020 we at Assai are working together with EclectiC. They support us with the recruitment and selection of candidates for mainly IT positions, both for our office in the Netherlands and internationally. I value the pleasant and transparent communication, short lines and professional yet informal cooperation. They know "the people" at Assai and therefore look beyond just the technical requirements when finding the right candidates.

Hans Kalf
Managing Director / Assai Software Services