Van detachering naar vast contract

Van detachering naar vast contract

Inhoudsopgave

  1. Definitie detachering
  2. Detachering: job-hoppen voor een boost op je CV!
  3. Detachering is niet altijd een bewuste keuze
  4. Wanneer bewust kiezen voor detachering?
  5. Interesse in detachering?

Van detachering naar vast contract kan een logische stap zijn. Een consultant die een tijdelijke opdracht vervult, erg goed presteert en daarnaast goed bij de bedrijfscultuur en het team aansluit is waardevol en wil je graag behouden.

Definitie detachering

Detachering: “Loondienst elders vervullen dan bij de werkgever zelf.” In tegenstelling tot de uitzendkracht is de gedetacheerde werknemer in dienst bij de uitlener die hem voor een bepaalde periode detacheert bij een bepaald bedrijf (de inlener) voor de uitvoering van een opdracht (Economisch woordenboek, z.d.).

Detachering: job-hoppen voor een boost op je CV!

Voor IT professionals is de keuze zich te laten detacheren vaak een bewuste. Er zijn verschillende redenen. 

  1. Je hebt een aantal jaar ervaring opgedaan, je weet niet goed wat je zoekt in een vervolgstap of hoe je je verder wilt ontwikkelen. Dan kan detachering een goede keus zijn. Je hebt zo de mogelijkheid om verschillende bedrijven te zien, projecten mee te maken en je kennis te verbreden. 
  2. Je hebt je gespecialiseerd en je weet precies wat je wil. Om voor mooie opdrachten ingezet te worden, wil je gebruik maken van het netwerk van een detacheringsbedrijf. Detacheringsbureaus hebben contact met vele bedrijven wat het in veel gevallen gemakkelijker maakt om in gesprek te komen met opdrachtgevers. Bij EclectiC werkt een team van ervaren accountmanagers en recruiters. Op basis van je ervaring, je wensen en een persoonlijke intake zijn zij snel in staat te bepalen wat mogelijke vervolgstappen en opdrachten kunnen zijn.

Detachering is niet altijd een bewuste keuze

Wanneer een werkgever op zoek is naar een vaste medewerker, kunnen er toch redenen zijn die hem voor detachering doen kiezen.

Zo is het voor werkgevers soms lastig te bepalen wat de vooruitzichten zijn. Er kan per direct behoefte zijn aan een specifieke IT expertise, maar de duur van de behoefte is nog onbekend. Bijvoorbeeld bij een dip in de bezetting of een piek in de dienstverlening. 

Ten tweede is het in de huidige economie in de IT branche lastig om het juiste talent aan te trekken. Het tekort aan goed personeel op de arbeidsmarkt, zoals onderstaande meting van het CBS aanduidt, is binnen de IT groter dan in andere bedrijfstakken.

“De vacaturegraad in 2022 is hoog, het hoogst zelfs in de bedrijfstak informatie en communicatie waar in het 3e kwartaal op elke 1000 werknemers 81 vacatures openstonden.” (Bron: CBS.nl)

De tijdelijke vraag, het niet kunnen vinden van de juiste kandidaat of de tijdsdruk van invulling van de vacature, kunnen voor een klant een reden zijn om toch te kiezen voor detachering. Zo wordt er ondanks de behoefte aan een vaste medewerker, toch vaak tijdelijk ingeleend.

Met detacheren kunnen werkzaamheden en projecten doorlopen, en is de (tijds)druk van de ketel. In de tussentijd heeft de organisatie dan de ruimte om rustig op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat om de vacature vast in te vullen. Waarbij we regelmatig zien dat organisaties zo tevreden zijn over de inzet van de gedetacheerde of freelancer, dat zij degene een voorstel doen om in vaste dienst te treden. 

Wanneer bewust kiezen voor detachering?

Wanneer er sprake is van een duidelijk project, met een kop, een staart en een harde einddatum, wordt er bewust voor detachering gekozen.

Ook is er een ander scenario waarbij er bewust voor detacheren wordt gekozen: een concreet voorbeeld van wat wij de laatste tijd steeds meer zien, is de deta-vast constructie. Hierbij wordt de gedetacheerde door EclectiC voor een vooraf afgesproken periode gedetacheerd bij de klant. Meestal gaat dit om een periode van 1 jaar. In dat jaar is de gedetacheerde in dienst van EclectiC. De intentie van beide partijen is om na dat jaar een arbeidsovereenkomst met elkaar aan te gaan.

De deta-vast constructie komt vaak in de plaats van een tijdelijke arbeidscontract. Het eerste jaar biedt beide partijen een ruime mogelijkheid om te zien of de verwachtingen op één lijn zitten. 

Is de opdrachtgever tevreden? Wil de werknemer daadwerkelijk in dienst bij het bedrijf, sluit de functie aan? Is er een klik met de collega’s ? Biedt de organisatie toekomstperspectief? Allemaal onzekerheden waarbij, bij een mismatch, een detacheringsovereenkomst gemakkelijker te beëindigen is dan een arbeidsovereenkomst.

Interesse in detachering?

Als detacheren, gedetacheerd worden of deta-vast je aanspreekt, kom hier dan eens met ons over sparren. Wij denken graag met je mee. 

Kom nu in contact en we plannen op korte termijn een persoonlijke kennismaking in.

Anderen bekeken ook

Surprise party ter ere van 30 jaar, voor oprichter Koen!

30 jaar geleden startte Koen Lockefeer met EclectiC International Consulting. Vol ambitie, passie en met vertrouwen in de toekomst.Met kantoren in the USA,

Lees meer ➔

De perfecte match voor IT-vacatures

Van het online bestellen van een postzegel tot het afleveren van een pakketje, voor verschillende IT-trajecten ondersteunt EclectiC on met

Lees meer ➔

EclectiC: 30 jaar wereldwijd vanuit Breda

Dit jaar bestaan wij 30 jaar! Het is precies 30 jaar geleden dat Koen Lockefeer EclectiC International Consulting heeft opgericht.

Lees meer ➔