Overspannen arbeidsmarkt?? En nu??

Gepubliceerd op:januari 16, 2022

Overspannen arbeidsmarkt?? En nu??

Even een economische snapshot, een Kodak-momentje:De Covid-pandemie viert binnenkort de 2e verjaardag, de ‘just-in-time’ wereldwijde supply chains zijn nu consequent te laat, hamsteren is gemeengoed (zeker in de B2B), de logistiek kraakt in zijn voegen en de arbeidsmarkt is officieel overspannen. Kortom, we zijn lekker bezig samen.

Sinds begin van de registratie door CBS

(https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/spanning-op-de-arbeidsmarkt) is het niet eerder voorgekomen dat er meer vacatures dan werklozen waren. Nu dus wel! Dat wil niet zeggen dat al die werklozen de juiste skills hebben om de vacatures effectief in te vullen maar het getal is veelbetekenend.

En na de shock van de lockdowns in Q2-2020 constateert Freelance.nl in haar onderzoek een enorme upswing van de vraag naar flexibele arbeidskrachten, soms wel +70% in vergelijk met een jaar geleden. (https://www.freelance.nl/resources/research/fmi/FMI%20-%202021%20-%20kwartaal%203.pdf). Deze trend is bij Eclectic ook in alle hevigheid waar te nemen. Alle hens aan dek!

Maar wat nu?

De “…maar dat doen we altijd zo…” werkt niet meer. De strijd om de gunst van het talent is intens en snel. De jongere generaties hebben andere triggers in hun keuze dan de meer doorgewinterde professionals. De ‘one-size-fits-all’ aanpak is ook al niet meer werkbaar. 

Het devies wordt maatwerk en persoonlijke aanpak door de belanghebbende met internetsnelheid als doorlooptijd.

Even een verklaring:

Maatwerk is werk dat precisie en flexibiliteit vereist (aldus de Dikke van Dale). Een globaal voorstel met wat algemene arbeidsvoorwaarden is onvoldoende. Het voorstel moet voldoen aan de specifieke wensen van de kandidaat en de kans is groot dat daarin variabelen zitten die per persoon anders kunnen uitvallen. Alleen tarief/salaris is niet de trigger. Flexibiliteit in werkuren- werktijd-locaties is fundamenteel anders geworden. Van 9-17 elke werkdag op kantoor? Vergeet het maar, dat zijn Pré-Corona gedachten. En training-opleiding zijn meer dan ooit hoog op de verlanglijst.

Persoonlijke aanpak door belanghebbende vraagt veel energie en inzet. De belanghebbende is diegene waar de kandidaat voor aan de slag gaat, de hiring manager, de baas, opdrachtgever. De persoon waarvoor de kandidaat een sympathie moet voelen om de klus of baan aan te willen nemen. De Mr. Of Mrs. Bigshot die de werving wel even door HR of Inkoop laat regelen en zich niet persoonlijk engageert zit langer tegen een lege stoel aan te kijken dan diegene die direct zichtbaar is en ook haar/zijn vacature of opdracht graag wil bespreken met de kandidaat. Daar ontstaat een klik, een menselijke relatie waar de huidige jobseeker op uit is. 

Internetsnelheid als doorlooptijd is natuurlijk niet letterlijk te nemen, alhoewel, waarom kunnen we wel met alle communicatiemiddelen simultaan met vrienden-relaties-collega’s chats onderhouden en niet met kandidaten? Waarom duurt het dagen om te beoordelen of een CV of profiel van een kandidaat geschikt is en nog eens dagen om dat antwoord te geven?  En dat terwijl de echte belanghebbende binnen de kortste keren een eerste indruk heeft en daarop kan besluiten al-dan-niet een persoonlijke kennismaking te willen?

Kijk-beslis-communiceer, anders hoeft het al niet meer, dan is de vogel gevlogen. 

Oh ja, de 100% match. Daar moeten we ook maar eens over nadenken. 

Waarom zoeken we een kandidaat die 100% past op de vereisten van de functie? Omdat we iemand zoeken die ‘hit-the-ground-running’ per direct alles moet kunnen wat we nodig hebben. OK, die snap ik voor klussen die kort en hevig zijn of die ad-hoc ineens zijn vrijgevallen doordat de aangewezen persoon is uitgevallen. Maar al die andere banen/opdrachten? Die een langere tijdshorizon kennen? Mogen we dan niks bijleren, altijd maar weer het bekende kunstje herhalen? Bij de millenials is de hoogste prio om iets te kunnen leren, naast work-life-balance. Dus juist een geschikte persoonlijkheid met goede bagage die iets moet/mag bijleren zou wel eens de 100% match kunnen zijn. En laten we eerlijk zijn, de meeste opleidingen en cursussen zijn veel goedkoper dan de vervangingskosten van iemand die vertrekt. Dus investeer in mensen- dan investeren ze ook in jou en jouw bedrijf of afdeling.

Tags : arbeidsmarkt

Anderen bekeken ook

Surprise party ter ere van 30 jaar, voor oprichter Koen!

30 jaar geleden startte Koen Lockefeer met EclectiC International Consulting. Vol ambitie, passie en met vertrouwen in de toekomst.Met kantoren in the USA,

Lees meer ➔

De perfecte match voor IT-vacatures

Van het online bestellen van een postzegel tot het afleveren van een pakketje, voor verschillende IT-trajecten ondersteunt EclectiC on met

Lees meer ➔

EclectiC: 30 jaar wereldwijd vanuit Breda

Dit jaar bestaan wij 30 jaar! Het is precies 30 jaar geleden dat Koen Lockefeer EclectiC International Consulting heeft opgericht.

Lees meer ➔