Doel – Gevoel- Getal management credo

Gepubliceerd op:augustus 31, 2022

Doel – Gevoel- Getal management credo

Na 1,5 jaar ‘Corona-stilte’ konden we eindelijk weer met gasten het ruime sop kiezen. Als mede sponsor van Team ROST (Rotterdam Offshore Sailing Team) (https://vanudenrost.nl/home) gaan we met het KER46 racejacht vanuit Scheveningen haven telkens een dagdeel serieus hard varen onder uitdagende omstandigheden. Tot windkracht 7 kunnen we met deze racemachine veilig gaan varen. Altijd is de regie in handen van een van de schippers, Gerd-Jan Poortman of Jaap van Rijckevorsel, beiden met een indrukwekkende zeilervaring en oog op veiligheid en performance. Met de kundige support van enkele jonge zeilers van team ROST maken we de mooiste avonturen mee.

We maken een indeling in teams van 3: stuurman/vrouw, grootzeiltrimmer en genua-trimmer. Vervolgens worden de teams begeleid in hun -vaak eerste- offshore zeilervaring in een echte competitieve omgeving. De teams varen tegen elkaar en de meting wordt gedaan door de performance percentages te vergelijken. 

De performance is de set van feitelijke resultaten zoals snelheid, windhoek, hellingshoek in vergelijking met diezelfde parameters die door de ontwerper van de boot zijn berekend als optimaal resultaat. Daar komt een zogenaamd Polar diagram uit (https://en.wikipedia.org/wiki/Polar_diagram_(sailing)). Dat geeft voor elke windhoek en windsnelheid de optimale snelheid en koers aan- of voor de wind.

Door de onderlinge competitie wordt zelfs een zonnige dag met windkracht 2 een spannende en uitdagende ervaring die de deelnemers.

Toch is het varen met een supersport zeiljacht geen eenvoudige taak. De wendbaarheid en directe respons van de boot op elk zuchtje wind, elke golf en zelfs de kleinste stuurbeweging maken het een interessant spel. En bovendien hebben we voornamelijk IT professionals aan boord als gasten, een groep die sterk in cijfers en feiten is. De primaire neiging is dan ook om op de getallen te vertrouwen die veelvuldig op de grote schermen aan de mast worden getoond. Dan brengen we graag ons management credo in stelling:

Eerst je DOEL kiezen, dan het GEVOEL krijgen en als laatste pas naar het GETAL kijken.

Heel interessant om te zien dat juist dan de performance omhoog schiet. De diehard die toch steeds op de klokken staat te loeren blijkt een zwalkende koers te varen en diegene met een relaxte blik en focus op een doel op de wal of ergens op zee staat te sturen krijgt de beste gemiddelde koers en snelheid voor elkaar. 

Het waren weer mooie dagen voor de Z-Hollandse kust, de boot gaat voor onderhoud door het team weer op de wal, volgend seizoen weer verder met wedstrijden en zeker een aantal mooie corporate zeildagen. 

Tags : performance

Anderen bekeken ook

Surprise party ter ere van 30 jaar, voor oprichter Koen!

30 jaar geleden startte Koen Lockefeer met EclectiC International Consulting. Vol ambitie, passie en met vertrouwen in de toekomst.Met kantoren in the USA,

Lees meer ➔

De perfecte match voor IT-vacatures

Van het online bestellen van een postzegel tot het afleveren van een pakketje, voor verschillende IT-trajecten ondersteunt EclectiC on met

Lees meer ➔

EclectiC: 30 jaar wereldwijd vanuit Breda

Dit jaar bestaan wij 30 jaar! Het is precies 30 jaar geleden dat Koen Lockefeer EclectiC International Consulting heeft opgericht.

Lees meer ➔