Vacation while being an independent consultant and how to ‘unplug’…

De vakantieperiode is aangebroken. Voor velen loopt deze dit jaar waarschijnlijk anders dan gepland, maar toch is het goed om er even tussenuit te gaan en weer op te laden. Vooral voor ZZP’ers kan dit soms als lastig ervaren worden, je wilt niet die mooie opdracht mislopen en je bent zelf geheel verantwoordelijk voor je financiën.

Vanuit ons netwerk hebben wij door de jaren heen behoorlijk wat input gekregen en gehoord over de struggles waarmee ZZP’ers soms kampen, wanneer zij van hun welverdiende vakantie willen gaan genieten. In deze nieuwsbrief delen wij graag een korte checklist;

Timing: Bedenkt op tijd wanneer je met vakantie gaat en communiceer dit richting je opdrachtgever(s) zodat je ruimschoots de tijd hebt om zaken te regelen en/of over te dragen. Download de app OneNote voor het maken van checklists, een to-do lijstje en deel deze met je collega’s.

Het juiste moment
Houd rekening met de tijd waarop je weet dat er weinig vraag is naar jouw expertise, of wanneer je huidige opdracht dit goed toelaat. Plan je vakanties op dit moment, zodat je geen klussen en beurzen hoeft te missen

Financiële aspecten
Als ZZP’er krijg je geen doorbetaalde vrije dagen of vakantiegeld. Spaar periodiek een bedrag voor je vakantie (bijvoorbeeld 8 procent per maand) en zorg ervoor dat je je facturen verstuurd voor vertrek en dat ook je rekeningen betaald zijn, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt.

Wees voorzichtig met het aankondigen
Als ondernemer heb je een KvK inschrijving, waardoor je vestigingsadres zichtbaar is. Pas dus op met out-of-office meldingen of aankondigingen op social media. Wanneer jouw vestigingsadres tevens je woonadres is, wil je niet dat criminelen weten wanneer jij weg bent.

Neem écht rust tijdens je vakantie
Probeer zoveel als mogelijk offline te zijn en geniet vooral van je vakantie, gebruik dit moment om op te laden. Vind je het lastig om volledig offline te zijn, of laat je opdracht dit niet helemaal toe. Plan dan een vast moment per dag om e-mails te beantwoorden, zodat je daarna met een gerust gevoel de dag kan besteden. Plan bijvoorbeeld na het ontbijt een half uurtje en stel je reisgezelschap hiervan op de hoogte, dan heb je daarna alle tijd om leuke dingen te doen!

Namens het hele team van EclectiC wensen wijj u een fijne vakantie!


Get in contact

Lets find out what EclectiC can do for you
EclectiC, 30 years of experience in IT Sourcing

Willem-Jan van Tongeren – Directeur Centrale Business en IT Services bij PostNL

EclectiC is al 20 jaar partner van PostNL voor het leveren van IT professionals.  Voor ons biedt samenwerken met EclectiC de zekerheid dat we snel experts aantrekken voor de realisatie van onze IT strategie en doelstellingen. We hebben in onze jarenlange samenwerking strakke processen neergezet, waardoor we de beste mensen voor eerlijke tarieven kunnen interesseren voor innovatieve projecten binnen PostNL, welke bijdragen aan onze digitale transformatie.

Willem-Jan van Tongeren
Directeur Centrale Business en IT Services